SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

Näratill naturen

Kanarieöarna bjuder inte bara på paradisstränder utan också på tusenåriga skogar, stjärnbeströdda natthimlar och vulkaner som gett upphov till märkliga landskap. Vill du göra en utflykt till Spaniens högsta topp eller tälta i en nationalpark under semestern är det lätt att ordna – de flesta av naturområdena är enkla att ta sig till och har många faciliteter.

Naturskyddsområden

Öarna har en stor biologiska mångfald, och 3 000 växt- och djurarter lever bara här, ingen annanstans på jorden. Därför är 40 % av öarnas territorium skyddat: det finns sju biosfärreservat, tre marinreservat och fyra spektakulära nationalparker där du på egen hand kan uppleva Kanarieöarnas alla ekosystem.

Teide
nationalpark

Teide är ett idealiskt utflyktsmål för hela familjen. Upp till vulkanen kan man ta sig med en linbana på åtta minuter eller till fots längs en led som tar sex timmar (för detta krävs lämpliga kläder och skor samt solskydd). Utsikten där uppifrån är vidunderlig. Det är världens tredje högsta vulkan, och från dess topp ser man hela Teneriffa. När sikten är god kan man ibland se även de andra öarna.

Timanfaya
nationalpark

Montañas de Fuego på Lanzarote är som ett marslandskap på jorden. 5 000 hektar mark av sällsam skönhet, som varken påverkats av växtlighet eller människan. Landskapet i röda och svarta toner kan utforskas till fots eller i buss, men det roligaste är att göra det från ryggen på en dromedar.

Garajonay
nationalpark

Nationalparken har fått sitt namn efter legenden om Gara och Jonay, Kanarieöarnas Romeo och Julia. Under en vandring genom den frodiga laurisilvaskogen, där det växer mängder av mossor och ormbunkar, får man känslan av att ha rest tillbaka till urtiden. Den finaste delen av nationalparken genomkorsas av vattendraget El Cedro: den uråldriga skogen är intensivt grön och hyser många sällsynta arter.

Caldera de
Taburiente
nationalpark

Att ön kallas för La Isla Bonita, den vackra ön, beror förmodligen på nationalparken på dess mitt. Mitt på La Palma kan du promenera genom kanarietallskogar, se det sällsamma vattenfallet Cascada de Colores och njuta som aldrig förr av natthimlen från Roque de los Muchachos.

Promenaderna
med de finaste vyerna

En fördel med milt väder året om är att man alltid kan ge sig ut på upptäcktsfärd i den kanariska naturen. Landskapet ändrar sig efter bara någon kilometer under vandringen: stränder, öken, skog … Låt dig hänföras av naturens skiftningar längs lederna som finns i alla svårighetsgrader.

Om du vill göra en paus under vandringen kan du göra det på någon av Kanarieöarnas alla utsiktsplatser. Under pausen kan du inte bara njuta av utsikten utan också av den kanariska arkitekturen och César Manriques verk.

Koppla
av omgiven av frisk luft

Efter en långpromenad ute i naturen finns det inget bättre än att koppla av på något av Kanarieöarnas stillsamma lanthotell. Långt från stadens buller sover du tungt och gott, ensam med dina drömmar. När du vaknar väntar en god frukost på varor från trakten som ger dig kraft att fortsätta utforska de vackra kanariska landskapen.