SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här
05-Februari-2021

HEJ !


På Kanarieöarna arbetar vi varje dag hårt för att du ska kunna besöka oss med maximala säkerhets-, hygieniska och kvalitetsförhållanden. Just nu har vi det lägsta smittalet i Spanien.

Om du ska semestra på Kanarieöarna inom en snar framtid så hittar du viktig information här.

1Vem kan resa till Kanarieöarna?

"Du kan besöka Kanarieöarna så länge du reser från ett land inom EU, Schengen eller ett från ett tredje land som Spanien har ett ömsesidigt avtal med beträffande att acceptera resenärer. Dessa är Australien, Kanada, Kina, Sydkorea, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Thailand, Tunisien och Uruguay.

För att planera hemresan rekommenderar vi att du alltid hör efter om krav och rekommendationer i ditt ursprungsland."

2Finns det några formaliteter jag måste tänka på innan resan till Kanarieöarna?

Alla som reser till Kanarieöarna för att semestra måste genomgå en hälsokontroll. Denna ser olika ut, beroende på i vilken situation du befinner dig:

Om du reser från en högriskzon utanför Spanien:

 • Du får genomgå en hälsocheck på flygplatsen som består av kontroll av temperaturen (en kroppstemperatur på över 37,5ºC räknas som feber) och visuell kontroll av eventuella symptom.

Om du reser från ett lågriskområde utanför Spanien:

 • Måste du fylla i och skriva under ett hälsokontrollsformulär on-line, innan din resa till Kanarieöarna. 
 • Bara om du bor på en godkänd turistanläggning: Måste du kunna visa upp ett negativt resultat på ett diagnostiskt test av pågående COVID-19 -infektion, utfört de senaste 72 timmarna innan din ankomst. Detta visar du upp när du checkar in på boendet. Barn under 6 år behöver inte testa sig. Testet måste vara godkänt av hälsomyndigheterna i ditt land eller i EU.  Här har du en lista över godkända kliniker i Sverige

  De godkända testen är PCR-test (RT-PCR för COVID-19) och Transcription Mediated Amplification (TMA). Så är även de snabbare antigen-testen godkända. De måste vara för SARS-CoV-2 med en specificitet på över 97% och en känslighet på över 80%, enligt dess motsvarande  certifiering.

 • Du får genomgå en hälsocheck på flygplatsen som består av kontroll av temperaturen (en kroppstemperatur på över 37,5ºC räknas som feber) och visuell kontroll av eventuella symptom.

Om du reser från en annan region i Spanien och du ska inte bo på en godkänd turistanläggning

 • PCR-test för pågående infektion med covid-19 som ger negativt resultat och utfört senast 72 timmar innan din ankomst till Kanarieöarna. Obligatoriskt mellan den 18 december 2020 och 15 februari 2021. Innan din resa ska du skicka intyget till följande e-mail: pdiasviajes@gobiernodecanarias.org med flightnummer och ankomstdatum i ämnesrutan. 

  De godkända testen är PCR-test (RT-PCR för COVID-19) och Transcription Mediated Amplification (TMA). Så är även de snabbare antigen-testen godkända. De måste vara för SARS-CoV-2 med en specificitet på över 97% och en känslighet på över 80%, enligt dess motsvarande  certifiering.

 • I undantagsfall är det möjligt att göra ett test lokalt under de följande 72 timmarna efter ankomst eller isolera sig i sitt boende under 10 dagar.

Om du reser från en annan region i Spanien och du ska bo på en godkänd turistanläggning:

 • Måste du kunna visa upp din bokning av hotell eller dylikt när du anländer på flygplatsen.  
 • Måste du kunna visa upp ett negativt resultat på ett diagnostiskt test av pågående COVID-19-infektion , utfört de senaste 72 timmarna innan din ankomst. Detta visar du upp när du checkar in på boendet. Barn under 6 år behöver inte testa sig. Testet måste vara godkänt av hälsomyndigheterna i ditt land eller i EU. Här har du en lista över godkända kliniker i Spanien

  De godkända testen är PCR-test (RT-PCR för COVID-19) och Transcription Mediated Amplification (TMA). Så är även de snabbare antigen-testen godkända. De måste vara för SARS-CoV-2 med en specificitet på över 97% och en känslighet på över 80%, enligt dess motsvarande  certifiering.

Hursomhelst är det nödvändigt att du konsulterar villkoren som gäller för ditt resebolag eller flygbolag innan du reser till Kanarieöarna.

 

3EXCEPTIONELL SITUATION PÅ VISSA ÖAR

Till den 11 februari 2021 krävs följande för tillträde till öar som befinner sig på risknivå 3 och 4:

 • Transitresenärer

Dessa begränsningar gällande tillträde, avser inte öar som befinner sig på nivå 1 och 2.

 

LARMNIVÅ 1

LARMNIVÅ 2

LARMNIVÅ 3

LARMNIVÅ 4

Tenerife

 

x

 

 

Gran Canaria

 

 

x

 

Lanzarote

 

 

 

x

Fuerteventura

 

x

 

 

La Palma

x

 

 

 

La Gomera

x

 

 

 

El Hierro

 

x

 

 

La Graciosa

 

 

 

x

Under sin vistelse måste turister respektera de åtgärder som är tillämpliga för varje larmnivå och som finns sammanfattade i följande tabell:

 

LARMNIVÅ 1

LARMNIVÅ 2

LARMNIVÅ 3

LARMNIVÅ 4

BEGRÄNSNINGAR AV TILLTRÄDE TILL

OCH LÄMNA ÖN

NEJ

NEJ

JA

 

JA

NATTLIGT UTEGÅNGSFÖRBUD

Mellan kl. 00.00 och 6.00

Mellan kl. 23.00 och 6.00

Mellan kl. 22.00 och 6.00

 

Mellan kl. 22.00 och 6.00

TRÄFFA

ANDRA ÄN DE MAN BOR MED

Högst 6 personer

Högst 4 personer

Endast på restaurang och

Högst 4 personer

 

Högst 2 personer

HOTELL OCH RESTAURANG

Stänger kl. 00.00

Högst 6 personer per bord

Stänger kl. 23.00

Högst 4 personer per bord

Endast uteservering och 50 % av den normala kapaciteten och

till kl. 22.00

 

 

Stänger kl. 18.00

 

SPORTINSTALLATIONER

Öppna

Grupper på högst 6

Öppna

Grupper på högst 4

Stängda

 

Stängda

KOLLEKTIVTRAFIK

Fungerar som normalt

50 % av den normala kapaciteten

50 % av den normala kapaciteten

 

MARKNADER

Endast utomhus

Nedstängda

Nedstängda

Nedstängda

FOLKLIGA EVENEMANG

Nedstängda

Nedstängda

Nedstängda

Nedstängda

NATTLIV

Nedstängt

Nedstängt

Nedstängt

Nedstängda

 

4Jag har funderingar kring testen:

Hur intygar jag det? 

Om du reser från en högriskzon utanför Spanien: De godkända testen är PCR-test (RT-PCR för COVID-19), RT-LAMP (Reverse Transcriptase Loop-Mediated Isothermal Amplification) och Transcription Mediated Amplification (TMA).

I alla andra fallSå är även de snabbare antigen-testen godkända. De måste vara för SARS-CoV-2 med en specificitet på över 97% och en känslighet på över 80%, enligt dess motsvarande certifiering.

Du behöver ett intyg (i pappersformat eller digitalt) som innehåller följande information: namn, efternamn och födelsenummer på personer som har testats, kliniken som har utfört testet och dess kontaktuppgifter, typ av test som har utförts, dess märke och certifiering, datum och klockslag när det utfördes. I fallet av antigen-tester måste specificiteten och känsligheten av testet avspeglas.  Det underlättar om resultatet är på spanska eller engelska. 

Klicka här för att hitta en lista över vissa auktoriserade centra i Sverige.

Jag är bosatt på Kanarieöarna, måste jag visa upp ett negativt test när jag bor på ett turistboende på Kanarieöarna?

Nej. Du måste kunna bevisa att du är bosatt på Kanarieöarna och intyga på eget ansvar att du inte har lämnat Kanarieöarna under de föregående 15 dagarna innan din ankomst till boendet och att du inte har haft några symtom relaterade till COVID-19 under denna period.

Jag kommer att tillbringa en längre period på öarna, måste jag göra ett test varje gång jag byter boende? 

Nej, du behöver endast kunna uppvisa genom dina resehandlingar att testet gjordes 72 timmar innan din ankomst till Kanarieöarna. Om det har gått 15 dagar sedan din ankomst, måste du via en ansvarsdeklaration intyga att du under de senaste 15 dagarna inte har haft symtom som är kompatibla med COVID-19. 

Är det även obligatoriskt med ett test när jag lämnar Kanarieöarna? 

Nej, men det är möjligt att det krävs i ditt bosättningsland. Vi rekommenderar att du alltid hör efter om krav och rekommendationer i ditt ursprungsland.

 Och innan jag ger mig tillbaka kan jag göra testet på öarna?

Självklart finns det vårdinrättningar av högsta klass på Kanarieöarna. Via ditt boende kan du få information om den närmaste platsen för att göra ett godkänt diagnostest. Hursomhelst så förser vi dig med de godkända mottagningarna på Kanarieöarna där du kan göra testet.

5Vilka säkerhetsåtgärder förekommer på flygplatsen och under flygresan?

Kom ihåg att på flygplatsen och under flygresan, måste du använda munskydd och följa alla säkerhetsåtgärder som såväl flygbolaget som flygplatserna begär.

Vi rekommenderar att du gör din check-in online, om du så kan, för att undvika onödiga processer på flygplatsen. Kom ihåg att många flygbolag inte tillåter handbagage utöver en mindre väska som får plats under sätet.

6Kan jag resa fritt mellan öarna?

Självklart en av de stora fördelarna med att besöka Kanarieöarna är att du kan besöka de olika öarna under en och samma resa. Öarna skiljer sig stort sinsemellan, och därmed blir resan ännu mer intressant och berikande.

För tillfället fungerar trafiken mellan öarna fullt ut, med dagliga avgångar och därmed går det att resa med flyg eller färja från en ö till en annan utan några problem. Binter och Canaryfly är flygbolag som erbjuder flygförbindelser och Fred Olsen, Armas, Biosfera Express och Líneas Romero erbjuder färjetrafik.

7Vad behöver jag veta innan jag kommer till Kanarieöarna? Säkerhetsåtgärder

På Kanarieöarna har vi arbetat non-stop under de senaste månaderna för att du ska kunna besöka oss och njuta av din semester med maximala säkerhetsförhållanden. 

Därför är det obligatoriskt att du laddar ned applikationen för smittvarning RadarCOVID. Den finns tillgänglig för såväl IPhone som Android. Den meddelar dig om risken med exponering mot COVID-19 beroende på var du befinner dig. 

Dessutom bör du känna till de viktigaste åtgärderna som vidtas för att garantera ditt välbefinnande.

 

Allmänna säkerhetsåtgärder:

 • Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år på offentlig plats, inomhus och utomhus, med enda undantaget vid förtäring av mat och dryck, idrottsutövning och/eller utifall funktionshinder eller andningssjukdom.
 • Socialt avstånd (fastställt till 1,5 meter).
 • Användning av element för individuell hygien (tvål och desinficeringsmedel).
 • Rengöring och desinficering av alla inrättningar och material för aktiviteter (med utökad städning av badrum och andra liknande utrymmen).

 

Specifika åtgärder:

 • På offentlig plats, inom- och utomhus är det obligatoriskt med munskydd oavsett om det är möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter. 

Vidare får man inte röka eller använda anordningar för inhalering av tobak när det inte är möjligt med 2 meters avstånd. 

 • Kollektivtrafiken. Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år med undantag för om man har funktionshinder eller andningssvårigheter. Gällande turistbussar tilldelas sätena.
 • Hotell. Kapaciteten är begränsad i gemensamma utrymmen enligt den sociala distans som krävs. Det gäller även underhållning och gruppaktiviteter. Det kan finnas bufféer där det serveras på enskilda tallrikar, eller självservice med avskiljningsskärmar.
 • Stränder, simbassänger och andra naturområden. Det är obligatoriskt med munskydd vid tillträdet till stränder och simbassänger, när man ska röra på sig eller om man vill promenera. Undantag för munskydd gäller endast när man badar, och förblir på samma plats utan att röra på sig, samt med rekommenderat säkerhetsavstånd till andra.  
 • Aktiv turism. Turistaktiviteter ute i det fria medför få risker och kan genomföras i små grupper. Oavsett är det inte tillåtet att dela enskilt sportmaterial och det finns specifika rengörings- och desinficeringsprotokoll.

8Vilka personliga skyddsåtgärder bör jag vidta för att förhindra smittning?

Gobierno de Canarias (regeringen på Kanarieöarna) rekommenderar att alla vidtar följande säkerhetsåtgärder:

 • Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit.
 • När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger.
 • Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom).
 • Använd munskydd på offentlig plats, inomhus och utomhus.

Det rekommenderas att man aldrig träffas i grupper större än 10 personer i privata utrymmen, även om säkerhetsavstånd kan garanteras.

9Vad ska jag göra om jag får symtom under min vistelse på Kanarieöarna? Sjukvårdsförsäkring COVID.

Om du har symtom som feber, känsla av andningssvårigheter eller allmänt illamående, isolera dig då på ditt boende och ring till 900 112 061 så att de kan vägleda dig om vart du ska vända dig.

Kom ihåg att när du besöker en vårdinrättning på öarna måste du ha munskydd och undvika att ta på ytor med händerna.

Dessutom eftersom det viktigaste är din hälsa och välbefinnande, erbjuder vi på Kanarieöarna en försäkring från AXA kostnadsfritt om du inte har någon sjukvårdsförsäkring. Den täcker alla kostnader knutna till COVID-19. Se vad den erbjuder genom att klicka här.

Rekommendationer för god hygien

Lavamanos

Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit

Toallitas

När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger

Distancia de seguridad

Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom)

Barbijo

Det är obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken, på alla offentliga platser inomhus och utomhus, oavsett om det finns ett minsta avstånd på 1,5 meter.

Om du får symtom ska du ringa till:

900 112 061

Fiebre

Feber

Tos

Hosta

Falta de aire

Andningssvårigheter